Raad je plaatje

(Column voor Het Belang van Limburg, 30 augustus 2019)

Kiezen is zelden gemakkelijk. Stilisten, diëtisten en andere specialisten bedenken daar hulpmiddelen voor. Bedrijfspsychologe Danielle Krekels heeft zelfs een formule uitgedokterd voor het beroepskeuzeprobleem. Je gaat na wat je het liefst speelde in je kindertijd, je leidt daaruit je ‘kerntalenten’ af en in het volgende kolommetje vind je de job die daarbij past.

Wij waren thuis met vijf kinderen. Geregeld werd er ‘schooltje’ gespeeld. Ik hoor Mevrouw Krekels al roepen: “Ziedaar waarom jij en je zussen in het onderwijs verzeilden.” Maar zo eenvoudig ligt het niet. Wij hielden van een hoop andere spelletjes minstens evenveel. Hoe vaak trokken we niet als gids op wereldreis met een boot vol poppen. Hoeveel conservenblikken hebben we niet als koeien van de stal naar de wei gevoerd? Ontelbare keren kropen we afwisselend in de rol van dief en politieagent. Wat de psychologe daaruit zou afleiden, ik durf er niet aan te denken. Gelukkig heeft ook nooit een PMS’er met Krekel-opvattingen mijn liefde voor het winkeltje-spelen achterhaald, anders was ik misschien naar een gruwelijk commerciële functie gedirigeerd. O ja, ik hield ervan om potjes te vullen met zand en graszaad, aardappelen in schijfjes te snijden en dan mijn waren uit te stallen als suiker en kruiden en sneetjes kaas. Maar eens de rekken gevuld, smolt mijn belangstelling als boter in de zon. Bij avond en ontij ontpopte ons vijftal zich als verstokte legofanaten. Bij zomerweer kampeerden we de hele dag in het bos achter onze tuin. We trokken de wacht op in hoge bomen en bouwden kampen waarin schatten werden verstopt en veroverd. De combinatie lego + buiten ravottenonthult volgens Mevrouw Krekels voorbeschikking om industrieel ingenieur te worden.

Die beroepskeuzeformules staan nog niet op punt, zoveel is zeker. Toch kan ik het niet laten om ook het spelgedrag van mijn kleindochters eens op kerntalenten te scannen. De voorbije zomer heb ik hun spel van nabij kunnen bestuderen. Net als hun oma ontplooien zij een brede waaier van activiteiten. Opmerkelijk is wel de hoofdrol die zij aan dieren toebedelen, of zij nu knutselen, binnen of buiten spelen. Er worden manèges en zootjes gerund, katten en honden opgevangen, konijntjes verzorgd. Op tijd en stond moeten zij zelf worden uitgelaten om als jonge veulens rond te draven. Er gaat geen dag voorbij of zij verkopen ook apenkuren. Gelukkig zijn er in Tessenderlo en omstreken bossen en speeltuintjes waarin zij zich kunnen uitleven. Klauterwerk dat ook de fantasie activeert vinden zij geweldig. Het Totterpad in Meerhout en het Klompenpad in Averbode scoorden hoog. Maar ook een rustiger zoekopdracht in ons eigen Bosmuseum kon op bijval rekenen. Een uur lang trokken de zusjes speurneuzend op zoek naar de 16 houten eieren die de ‘Fopvogel’ in andermans nesten heeft gedropt.

Uitdagende speuropdrachten, dat is duidelijk de max voor onze meisjes. Er mag wat waaghalzerij bij komen kijken. En een link met fauna en flora. Volgens mij zijn zij in de wieg gelegd om als Jane Bond een paar filmiconen van de troon te stoten. En als dat niet lukt, kunnen zij altijd in kinderboerderij Juffertje in t Groen een avonturenparcours gaan runnen.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.