Eenzame harten

Column over het dagelijkse leven in Tessenderlo: Valentijnspecial

Kent u de meest gevierde ster van het moment persoonlijk? Ik wel! Niet alleen in ‘de boekskes’ maar ook in alle reclamebladen en winkeletalages viert zijn naam hoogtij. Onder al die aandacht is hij een zeer bescheiden man gebleven, Valentijn. Hij woont hier in Looi, in mijn wijk. Ooit waren we klasgenoten in de tekenacademie. Toen heeft hij een illustratie gemaakt bij een van mijn gedichten. Helemaal gratis.
Ik vraag me af wat Valentijns kinderen ervan vinden dat hun pa niet alleen etentjes en bloemen promoot maar ook pikante lingerie. Dat gebeurt maar één maand per jaar, maar toch. Misschien zijn zij wel stiekem jaloers op de aandacht die exclusief naar pa gaat, net zoals het kleindochtertje van Diane Broeckhoven het niet eerlijk vond dat op alle boeken van oma de naam van haar broertje prijkte en nooit eens de hare. Roman heet het kereltje. Ja, net als geld is ook aandacht niet eerlijk verdeeld in de wereld. Gelukkig kan Valentijn, naar het voorbeeld van Sinterklaas, een gigantisch netwerk van helpers inschakelen. Jammer genoeg vallen er in beide netten toch nog vergeten zieltjes door de mazen. En overgeslagen worden kan pijn doen, dat weten we allemaal. Maar eenzame harten hoeven niet in hun leed te berusten. Soms schieten ze zelf in actie en tonen zij zich daarbij zeer vindingrijk.

In november 2015 plaatste de gemeente prachtige ‘boekenruilkastjes’ op twee drukbezochte stekken: eentje in Kraanhof, aan de kinderopvang, en eentje tegen de pastorie, aan de zitbanken bij de fontein. De kastjes werden geproduceerd in de technische school en kunstig beschilderd in de academie. Ze zorgden er in die drie jaar voor dat vele honderden boeken van de papiermolen werden gered. Bij een nieuw baasje konden ze zorgen voor gerecycleerd leesplezier. Elk kastje kan rekenen op de goede zorgen van peter of meter. An ontfermt zich over het kastje in het Kraanhof. Zij voorziet het van gezond leesvoer voor het jonge volkje. Leo heeft het andere kastje onder zijn vleugels. Het metekindje van An is helaas door weer en wind geteisterd en tijdelijk buiten strijd. Maar het wordt binnenkort vervangen. Wat meer is, er komen drie extra kastjes bij. De geboortedatum nadert. Kandidaat meters en peters mogen zich melden op de dienst Vrijetijd.
Wat die boekenschuilhuisjes met gaten in mazen te maken hebben? Wel, soms komt er blijkbaar een eenzaam hart bij zo’n stalletje terecht. Leo vond tussen de boeken al meer dan eens een briefje met een oproep: “Zoek dringend iemand om mee samen te wonen,” of “Wie wil met mij een terrasje doen?” Het kastje heeft een goed hart en verleende die hartenkreten tijdelijk onderdak. Maar het moet uiteraard trouw blijven aan zijn eigen functie. Er is daarnaast nood aan anderssoortige huisjes. Ik stel voor dat er jaarlijks, rond 14 februari, tijdelijk een Valentijnkastje komt. Wie een liefdevolle boodschap nodig heeft, kan dan daar terecht. Ik wil gerust mijn bijdrage leveren met wat liefdespoëzie. En als mijn beroemde buurman zijn medewerking verleent, krijgen alle Looise eenzame harten voortaan een onvervalste, gesigneerde Valentijnkaart.